maanantai 28. tammikuuta 2013

Rakentaminen ja materiaalien alkuperä


Itselleni sellaiset asiat kuin ekologisuus ja kestävyys ovat tärkeitä myös rakentamisessa ja olen valmis vaikka maksamaan vähän enemmän esim. paikallisista tai lähellä tuotetuista laadukkaista materiaaleista. Kun talo oli vasta etäisenä haaveena kaukana tulevaisuudessa, unelmoin, että talo olisi rakennettu niin ympäristöä säästäen kuin ikinä mahdollista ja kaikki tehdyt valinnat olisivat kestäviä joka suhteessa (vaikkei omakotiasuminen kestävää kai ikinä voikkaan olla..). Vähänpä tiesin kuinka hankalaa tällaisten valintojen teko todellisuudessa on. Haastavuus johtuu oikeastaan täysin tiedonsaannin hankaluudesta.

Lähes kaikilla firmoilla on nykyään edes joku lause ympäristöasioista nettisivuillaan (poikkeuksiakin löytyy), mutta usein tuntuu, kuin lukisi samoja copy-paste lauseita joka paikassa, jotka ei käytännössä kerro vielä mitään. "Ympäristöystävällisyys on meille tärkeää ja teemmekin ympäristötyötä tavarantoimittajiemme kanssa." tai "Käyttämämme raaka-aineet ovat luotettavista alkuperistä.". Hyvin hankala on saada selville, mistä materiaali oikeasti tulee tai missä ja kuka sen käytännössä valmistaa. Joskus sekin on epäselvää onko suomalaisten firmojen materiaalit kuitenkaan suomalaisia. 

Koska rakennattaessa kaikennäköisiä materiaaleja täytyy hankkia paljon ja päätökset on joskus tehtävä hyvinkin nopeasti, on käytännössä mahdotonta, että ehtisi joka ikiseen asiaan peryhtyä tuntien googlailuilla tai sähköpostikyselyillä materiaalien alkuperästä ja yrityksen ympäristötyöstä. Käytännössä ainoa asia mitä voi yrittää tehdä, on valita mahdollisimman laadukkaita materiaaleja, jotka kestävät kauan. Sillä kai tässä nyt sitten mennään... Onneksi tähänkin sääntöön on silti poikkeuksia ja löytyy myös niitä yrityksiä, jotka ovat selkeästi ja yksiselitteisesti kyseiset asiat esim. nettisivuillaan ilmoittaneet.

Ei kommentteja: