torstai 4. huhtikuuta 2013

Puita pihaan ?

Näin kevään tullen alkaa pihajutut pyörimään  mielessä vaikka sinne asti on vielä pitkä matka! Mietittävää riittää taas, kun asemakaavassa tontillemme määrätään yhdelle sivulle istutettavaksi puurivi.

Luulin jo, että ongelma oli ratkaistu, kun ystävän kanssa lenkillä keksimme, että pistetään siihen rivi omenapuita. Olisi saanut myös tuon pienen pihakaistaleen varsinaiseen hyötykäyttöön, mutta sitten muistin ilmansuunnat. Ei taida sato olla kummoinen, saati selviääkö puut edes hengissä täysin varjossa?

Ilmansuunnissa puhutaan siis pohjoinen - itä -akselista ja lisäksi talon ja tontin rajan väliin jää vain noin 3 metriä tilaa. Talo siis varjostaa käytännössä viimeisetkin auringonsäteet pois. Ja puidenhan täytyy olla hyvin pieniä, että mahtuvat tuossa vajaan kolmen metrin tilassa kasvamaan siten, että makuuhuoneiden ikkunoista näkisi vielä uloskin, eikä juuret tuki heti salaojia.

Tuntuu, että ainoa looginen vaihtoehto olisi pilarikataja tai tuijat, mutta kun näitä on heti alustapitäen haluttu välttää. Haluaisin luonnollisemman näköisen pihan, johon ei oikein suorat geometriset tuijarivit sovi.  

Kuvat: Kekkilä, Suomalainen Taimi ja Heikkisen Kukkatarha

Unkarinsyreeni yksivartisena, kotipihlaja, riippapihlaja tai helmiorapihlaja voisivat ehkä jotenkin menestyä? Kasvupaikkana mainitaan silti aurinko tai puolivarjo. Tosi vaikea löytää puita, jotka sopivat määritelmään: hyvin varjossa viihtyvä ja hyvin pieni ja siro, mutta kuitenkin näkösuojaa antava.

Kuva Suomalainen Taimi

Mutta entäs lumipalloheisi? Ilmeisesti viihtyvät hyvin varjossakin ja näihin saisi hyviä alkuja vanhempien pihasta (sielläkin saavat vain aamuaurinkoa). Olen itse aina mieltänyt lumipalloheisin pensaaksi, mutta moni puhuu siitä puuna. Nyt voisin käyttää sitä tulkintaa itsekin ;)

2 kommenttia:

Paint it black kirjoitti...

En tiennytkään, että on olemassa helmiorapihlaja! Googlasin sen ja löysin myös ruusuorapihlajan. Ihan uusia tuttavuuksia. Hankala kyllä miettiä, mikä noista sitten olisi paras.
Meillä on vähän sama ongelma sen kanssa, että mikä nyt on sitten sopiva puu tuohon ruokailutilan ikkunan alle...

Lycka är... kirjoitti...

Nuo molemmat orapihlajat oli myös mulle ihan tuntemattomia, olis kiva nähdä jossain livenä! Puut tuntuu olevan kyllä tosi hankala juttu. Täytyy selkeesti tehdä lisää tutkimusmatkoja ympäristöön ;)